środa, 14 lipca 2010

Dieta śródziemnomorska




Wielu z nas o niej słyszało, jednak niewielu wie na czym polega i jakie dobra niesie za sobą jej stosowanie. Dieta śródziemnomorska jest najzdrowszym typem diety w europie. Skutecznie pomaga zapobiec takim chorobom jak: choroba niedokrwienna serca, miażdżyca czy też cukrzyca – czyli wszystkie choroby zagrażające osobom otyłym. Dieta śródziemnomorska to nie tylko nawyki żywieniowe, ale też ruch i ćwiczenia fizyczne. Cechą charakterystyczną owej diety jest przede wszystkim zastąpienie standardowego oleju na oliwę z oliwek. Zamiast soli, używa się ziół i czosnku. Inne zasady żywieniowe środziemomorzan to: aktywny styl życia, posiłki rodzinne, wino podczas posiłków (w małych ilościach), zastąpienie słodyczy i chipsów owocami, niskie spożywanie mięs i jajek, brak smarowania pieczywa masłem czy też margaryną. Najczęściej używanymi produktami żywnościowymi są: warzywa, zboża, ziemniaki, świeże owoce, ryby (najlepiej tłuste – np. łosoś), orzechy, sery, jogurt. U nas w Polsce, gdzie nasz klimat uniemożliwia nam utrzymanie diety śródziemnomorskiej, ponieważ w czasie jesieni i zimy warzywa i owoce są koszmarne drogie, należy stosować pełnowartościowe suplementy diety (np. Herbalife), które zawierają te same składniki co warzywa i owoce w zbilansowanej dawce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz